Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе ежегодната си

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе ежегодната си
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Санкциите срещу Русия остават

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе ежегодната си тирада за положението на Съюза пред Европейския парламент. Тя засегна войната в Украйна и провокираната от нея енергийна рецесия, устойчивостта на европейската стопанска система в изискванията на тази война и глобите и готовността на Европейски Съюз да пази своите полезности на фона на засилващата се дезинформационна акция, водена от автократичните режими по света.

Още при започване на своята тирада, Фон дер Лайен сложи акцент на подкрепата на Европейски Съюз за Украйна и се обърна към присъстващата в залата брачна половинка на украинския президент Олена Зеленская и даде обещание, че тази поддръжка ще продължи като в същото време благодари на украинския народ за силата му и за жертвите, които дава в лицето на съветската експанзия.

Тя акцентира, че Путин е почнал война освен против Украйна, само че и против Европа - енергийна и икономическа и съобщи, че е уверена, че Путин ще " претърпи проваляне в Украйна, а Украйна ще победи " и разгласи, че заминава през днешния ден за Киев, с цел да удостовери пред президента Володимир Зеленски солидарността и поддръжката на Европа.

Фон дер Лайен даде обещание Европейски Съюз да обезпечи 100 милиона евро за възобновяване на украинските учебни заведения, даде обещание отпадане на роуминга с Украйна и безконтролен достъп на старната до единния европейски пазар.

Тя съобщи на евродепутатите, че Европа е получила скъп урок от тази война, а точно, че е трябвало да се вслуша в съветските критици на Путин, в гласовете, идващи от Украйна, Молдова и Грузия, от опозицията в Беларус и от балтийските нации, Полша, Централна и Източна Европа, които са предупреждавали, че Путин няма да се спре. Във връзка с това тя прикани за диверсификация на енергийните доставки и обърна внимание, че предходната година 40% от газа в Европа е идвал от Русия, а в този момент - единствено 9%.

Тя съобщи, че съветската стопанска система, промишленост и банков бранш са тежко наранени от западните наказания и удостовери, че Европа ще резервира тези наказания, а Русия заплаща цената за своята експанзия с разрушената си стопанска система и индустрия.

Тя благодари на европейските страни, които са приели и одобряват украински бежанци и беше поканила в залата две дами от Полша, които са помагали на украинските бежанци още в самото начало на рецесията.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз ще започне  " дълбока и цялостна промяна " на пазара на електрическа енергия, като означи, че този пазар е планиран на правилото на облагите и не е подобаващ за сегашната обстановка.

Тя съобщи, че ще бъде наложен таван на облагите на фирмите, произвеждащи електрическа енергия, защото те са спечелили толкоз доста, колкото не са и очаквали и акцентира, че в сегашната обстановка тези облаги би трябвало да бъдат споделени и ориентирани към тези, които се нуждаят най-вече от тях.

Същевременно тя прикани европейските консуматори да понижат потреблението на електрическа енергия в пиковите часове, като по този метод ще разрешат запасите да стигната за повече време и ще паднат цените.

" Потребителите би трябвало да се възползват от преимуществата на евтините възобновими енергийни източници ", сподели тя, " Така че би трябвало да отделим доминирането на цената на газа от цената на електрическата енергия. "

Тя обърна внимание, че и фирмите произвеждащи фосилни горива - газ, нефт и въглища би трябвало да поемат своя дял за сметка на увеличените им облаги, а Европейски Съюз ще отдели 140 милиарда евро с цел да омекоти " енергийния удар " и да подсигурява както сигурността на доставките, по този начин и конкурентоспособността на европейските компании.

Урсула фон дер Лайен почерта съвместните старания на страните членки пред лицето на пандемията и обстоятелството, че са били обезпечени ваксини за цялото население на Европейски Съюз и даже за други по-бедни страни по света.

Председателят на Европейска комисия обърна внимание, че поради пандемията Европейски Съюз е влезнал в най-дълбоката криза от Втората международна война насам и че блокъд е постгнал и най-бързото възобновяване от тази криза.

Тя приказва и за проекта за възобновяване, като означи, че до момента по него са отпуснати единствено 100 100 милиарда евро, а още 700 милиарда следва да бъдат усвоени.

Урсула фон дер Лайен, говорейки за европейската стопанска система, сподели, че " въпреки всичко би трябвало да признаем и една нова действителност на по-висок обществен дълг "

Според нея има потребност от фискални правила, които разрешават стратегически вложения, като в същото време резервират фискалната резистентност. Държавите членки би трябвало да имат повече еластичност във връзка с своите пътища за понижаване на дълга. Трябва да има по-прости правила, които всички да следват.

Тя сложи акцент върху необходимостта от " обществена пазарна стопанска система ", която предизвиква всеки да демонстрира най-хубавото от себе си, само че и поставя грижи за " нашата чупливост като човешки същества "

Председателят на Европейската комисия разгласи и идното правене на законодателство за редкоземните детайли, което ще бъде сходно на това за чиповете, което към този момент дава резултати и до месеци в Европа ще бъде открита голяма фабрика за чипове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР